Bitcoin Nedir
Bitcoin Nedir?
2009’da piyasaya sürülen Bitcoin, dünyanın ilk kripto para birimidir. Ancak Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun gerçek kimliği bilinmiyor.
Bitcoin aslında işlemleri güvence altına almak ve doğrulamak için gelişmiş şifreleme teknikleri kullanır. Ayrıca diğer para birimlerinin aksine, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri herhangi bir merkezi otoriteye ihtiyaç duymadan çalışabilir. Bu temelinde, blockchain teknolojisi sayesinde tamamen merkezi olmadığı anlamına gelir.
“Bitcoin nedir sorusunun cevabı için yazımızı okumaya devam edin.”
Bitcoin Nasıl Çalışır?
Blockchain
Bitcoin’in nasıl çalıştığını anlamak için önce blok zincirinin ne olduğunu bilmek gerekir.
Kredi kartı gibi geleneksel ödeme yöntemlerini kullandığınızda işlemleriniz bir banka aracılığıyla gerçekleşir.
Banka, doğrulanmadan ve hesabınızın işlem geçmişine (hesap ekstresi) eklenmeden önce işlemi tamamlamak zorundadır. Normalde, bu geçmiş bankanız tarafından tutulur ve yalnızca banka ile sizin tarafınızdan görüntülenebilir.
Temel olarak blockchain teknolojisi, işlemlerin işlenme şeklini değiştiriyor.
Kredi kartı işlemleri tek bir yerde (bankada) saklanır. Genellikle sadece bankanız ve sizin tarafından görüntülenebilir. Öte yandan, Bitcoin işlemleri tüm dünyadaki düğümlerde (bilgisayarlar veya sunucular) saklanır ve tüm dünya tarafından görüntülenebilir.
Bu yeni teknoloji (blok zinciri) ile işlem geçmişi, değişen kayıtlar gibi herhangi bir kötü niyetli işlemlerin gerçekleşmesine engel olur.
Blok zinciri kopyanızı (tüm Bitcoin işlemlerinin kayıt defteri) değiştirirseniz, kopyanız blok zincirinin diğer binlerce kopyasıyla eşleşmeyeceğinden dolayı değiştirdiğiniz kayıtlar geçersiz sayılır.
Sizin ve diğerlerinin gizliliğini korumak için kullanıcılar yalnızca iki şekilde tanımlanır:
- Cüzdan adresleri (insanların size Bitcoin gönderebileceği bir dizi rastgele harf ve sayı). Siz birisine adresinizi vermedikçe kimse sizin adresinizi bilemez.
- İşlem tutarları
İşlemler Nasıl Çalışır?
Bitcoin işlemleri gün boyunca gerçekleştiğinden, bu işlemler “blok” adı verilen gruplara ayrılır. Bu bloklar işlenir ve ardından blok zincirine veya zincir üstündeki bloklara (tüm işlemlerin genel defteri) eklenir.
Bitcoin Madenciliği
Kredi kartlarında işlemleri gerçekleştirmek için Visa gibi ödeme işlemcileri bulunurken, Bitcoin ise madenci olarak bilinen kişilere sahiptir.
Bitcoin fiziksel olarak var olmadığı için “madenci” ismi yanıltıcı olabilir.
Bitcoin madencileri aslında Bitcoin madenciliği yazılımını uygulamaya özel entegre devreler (ASIC’ler) olarak bilinen özel Bitcoin madenciliği cihazlarında çalıştıran kişiler veya insan gruplarıdır.
Bitcoin kullanıcıları dijital para birimi ile işlem yaptığında, işlemleri, madencilerin onları alıp bloklar halinde grupladığı Bitcoin ağına gönderilir. Bu bloklar daha sonra blok zincirine eklenir.
Bununla birlikte, blok zincirine eklenecek her yeni Bitcoin bloğu için, işlemlerin gerçek olmasını ve ağın güvenli kalmasını sağlamak için iş kanıtı (Proof of Work – PoW) adı verilen konsensüs kullanılır.
Her yeni blok, bulunduğunda bloğun kendisinden önceki bloğa eklenmesine izin veren bir sayı dizisine sahiptir.
Bitcoin Tükendiğinde Ne Olur?
Hiç kimse geleceği göremese de, ortaya atılan birkaç tahmin var. Elbette, daha fazla Bitcoin yaratılmazsa bu, madenciliğin sona ereceği anlamına gelir. Bu nedenle, birçok madencinin, madencilik için daha fazla teşvikleri olmayacağı ve blok zincirine yeni bloklar ekleyerek ödül kazanamayacakları için ağır şekilde etkileneceğini ön görülmektedir.