Ethereum 2.0: Nedir ve Neden Bu Kadar Önemli?

Ethereum 2.0: Nedir ve Neden Bu Kadar Önemli?

Ethereum, Bitcoin’e benzer şekilde iş kanıtı (PoW) konsensüs protokolü kullanılarak başlatıldı. PoW verileri temelde iki şey yapar:

  • Platformu güvence altına alan ve koruyan bilgisayar düğümlerinin, Ethereum ağında yayınlanan bilgilerin geçerliliği üzerinde anlaşmaya varmasına izin verir.
  • Ağ üzerindeki herhangi bir ekonomik saldırıyı engeller.

 

Ancak PoW algoritması mükemmel değildir ve yavaş işlem süreleri ile yüksek gaz ücretleri de dahil olmak üzere kusurlar görmezden gelinemeyecek kadar büyük hale geldi. Ethereum tabanlı CryptoKitties oyununun ortaya çıkması buna iyi bir örnektir. Değiştirilemez tokenların ( NFT’ler ) erken bir versiyonunu tanıtan oyun, o kadar popüler oldu ki, Ethereum ağını tıkadı, işlemleri geciktirdi ve ücretlerin fırlamasına neden oldu.

Bu sorunlara çözüm olarak gelecek değişikliklerin başında, konsensüs protokolünde PoW’dan Proof-of-Stake’e (PoS) geçiş yer alıyor. Staking, Ethereum ağının güvenliğine daha fazla katılım sağlayacak ve bu da daha merkezi olmayan bir blok zinciri yaratacaktır.

ethereum 2.0
ethereum 2.0

 

Ethereum’un Sorunları

Ağ Tıkanıklığı: Ethereum blok zinciri çok fazla kullanılmaya başlandığı için ağda tıkanıklıklar oluyor ve bu, küresel olarak benimsenmeye çalıştığı dönemde en büyük sorunlardan birini teşkil ediyor.

Ölçeklenme Sorunu: Ethereum ağı daha popüler hale geldikçe, düğümler olarak bilinen yazılımları çalıştırmak giderek zorlaştı. İşin püf noktası, ademi merkeziyetçilikten ödün vermeden Ethereum’un boyutunu ve gücünü artırmanın bir yolunu bulmaktır.

Yüksek Enerji Tüketimi: Ethereum’un ağ güvenliğini sağlaması amacıyla PoW konsensüs algoritmasını sürdürmek için güç kullanımı uzun vadede sürdürülebilir değildir.

 

Ethereum 2.0’ın Getirdiği Çözümler

Ölçeklenebilirlik: Ethereum, ağ üzerinde oluşturulan uygulamalar için daha hızlı ve daha ucuz ücretlerle saniyede binlerce işlemi (TPS) destekleyebilmelidir. PoS algoritmasının, daha fazla düğüm eklenmesi sayesinde daha büyük ölçek oluşturması ve daha fazla elektrik kullanmadan daha yüksek TPS ile sonuçlanması bekleniyor.

Ağ Güvenliği: Ethereum’un, kurumlar da dahil olmak üzere kullanıcıların kendilerini rahat hissetmeleri için saldırıları engellemenin mümkün olduğunca güvenli olması gerekir. Kötü niyetli yetkilendirilmiş kişiler bu konsensüs ile ağdan uzaklaştırılabilir.

Sürdürülebilirlik: Karbon salınımı kripto para birimi endüstrisinde ana tema haline geldi. PoW konsensüs algoritması çok fazla enerji tüketir. Ethereum 2.0, madencilik olmayacağı için çevre için daha iyi olacağı ön görülüyor. Yaklaşık %99 oranında enerji tasarrufu sağlayacağı belirtiliyor.

Diğer ethereum haberleri

Google aramaları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir